Att paddla i havet – tänk på!

Att paddla handlar till stor del om vinden, både vindstyrka och vindriktning, gällande hur svårt och tungt det blir. Appar med väder visar sällan rätt när det gäller vind och speciellt inte flera dagar i förväg. Önskar ni se hur vinden är i vårt område kan man kika på webbsidan “Utpost Hållö Väder”: Väder | Utpost Hållö (utposthallo.se) för aktuell information gällande vindstyrka och vindriktning. Kajakcentret ligger mer skyddat än Hållö, men det ger en fingervisning gällande vinden. Här är lite riktlinjer att utgå från när det gäller vind och paddling.

  • 1-3 m/s: Lätt vind – Nybörjare
  • 4-6 m/s: Medel vind – Nybörjare
  • 7-9 m/s: Frisk vind – Nybörjare i skyddade leder & medelgod kajakpaddlare
  • 10-12 m/s: Stark vind – Medelgod kajakpaddlare i skyddade leder & vana paddlare. Rekommenderas ej för SUP.
  • 13- m/s: Hård vind – Inte att rekommendera gäller både kajak och SUP.

Havstulpaner, brännmaneter & svarta klippor

Här på västkusten finns tre saker att tänka på lite extra när man är ute och paddlar kajak eller SUP och ska gå iland.

  1. Havstulpaner: Vita, hårda, vulkanliknande och mycket vassa små djur som sitter på stenar, berg och bryggor i vattenbrynet. Dessa ska man undvika! Kommer man åt dem så skär de djupa sår i huden och repar sönder kajaken under. Badskor kan vara ett tips!
  2. Brännmaneter: Finns röda och blå/lila. Kommer man åt trådarna så ger det en svidande och ibland något värkande känsla där man bränt sig. Giftet i sig är inte farligt normalt sett, men det kan förstöra en härlig paddeltur, så ta en titt innan ni går iland eller badar så slipper ni bränna er. Öronmaneten är mer genomskinlig och bränns ej.
  3. Svarta klippor: I skvalpzonen på stenar och klippor hittar man ofta ett svart område som är mycket halt. Det består av blågrönalger av släktet Calothrix. När dessa blir blöta så blir de som såpa. Det går blixtsnabbt att halka och då riskera att stuka sig eller slå sig. Så tipset är att inte chansa utan undvik helt alla svarta klippor.

Havstulpaner – vassa som rakblad, akta!

Röd brännmanet – bränns!

Blå/lila brännmanet – bränns!

Öronmanet – Bränns ej!

Svarta klippor – såphala se upp!